HRSM logo1

Sok álláshirdetésben olvashatjuk, hogy „csapatjátékost” keresnek, és szinte alig találunk olyan pályázati anyagot, önéletrajzot, motivációs levelet, amiben ne akarnának meggyőzni bennünket, hogy a jelentkező hatékonyan tud önállóan és csapatban is dolgozni. Vajon ki mit ért ez alatt?

Csapatot építeni tudomány. A csapat nem csupán a tagok erejének matematikai összege, hanem sokkal inkább valami új minőség. Ennek a szemléltetésére szeretnék egy egyszerű, bizonyára sokak által ismert példát felhasználni. Utazzunk vissza az őskorba! Képzeljük magunkat a horda vezetőjének bőrébe! Tegyük fel, hogy össze kell állítanunk egy csapatot, akik elmennek bogyót gyűjteni! Vajon kiket küldjünk el? Okosan járunk el, ha a két legerősebb emberünket küldjük?

Igaz, hogy ők a legjobbak a súly cipelésben és ők tudnák a bogyókat leggyorsabban hazaszállítani, de vajon megtalálják-e a legjobb bogyó termő helyeket és utána hazatalálnak-e? Felismerik, hogy melyek az ehető bogyók? Bár ők a legerősebbek, de vajon ők a legjobb harcosok is egyben? Fel tudják venni a harcot ha útközben ellenséges horda tagjaiba botlanak? El tudják űzni az őket támadó farkasokat? Bizony, az erő nem minden. Érdemes a csapatot kiegészíteni egy bölcs öreggel, aki ismeri a bogyók összes titkát és megtalálja az oda és visszavezető utat. Még akkor is érdemes magukkal vinni, ha az út egy részén cipelni kell, mert a lábai már nem bírják.

A csapat napjainkban

A helyzet ma is kicsit hasonló. A jól felépített csapat tagjai kiegészítik egymást. Ha egy személyben akarjuk megtalálni az összes jó tulajdonságot, akkor könnyen lehet, hogy csalódni fogunk. Persze az lenne az ideális, ha minden kollégánk tökéletesen átlátná a munkafolyamatok egészét, és emellett kitűnően boldogulna a nagy precizitást igénylő részletekkel. Ilyen embert nagyon nehéz találni, annak ellenére, hogy szinte minden pályázó ezt állítja magáról. Ezért fontos az, hogy a teljes munkafolyamatot részekre bontsuk. Tudjuk azt, hogy egy adott részfeladat elvégzéséhez milyen képességű emberre van szükség. Egy gyakorlott interjúztató néhány ügyes kérdéssel gyorsan kideríti, hogy kiben milyen képességek, milyen lehetőségek rejlenek. Ugyanakkor nem elegendő a szakmai tudást felmérni, tisztában kell lenni a jelöltek preferenciáival is. Csak így lehet egy csapat tagjait hatékonyan összeválogatni. Nem elég a folyamatokat részekre bontani, hozzárendelni a szükséges képességeket, kiválasztani hozzá a megfelelő embert, hanem ezután a részfolyamatokat egységbe kell szervezni, s az egyénekből csapatot kell kovácsolni.

Preferenciák

A megfelelő csapat létrehozásához nem elegendő a szakmai tudást, a meglévő képességeket figyelembe venni, de az egyének preferenciáját is mérlegelni kell. A preferencia nem egyszerűen azt jelenti, hogy valaki képes, vagy nem képes valamit megcsinálni. Vegyünk szemléltetésül egy egyszerű példát. Megfelelő önfegyelemmel szinte bárki megtanulhatja, hogy hogyan végezzen monoton, nagy figyelmet igénylő feladatot. De nem mindenki érzi jól magát ebben a szerepben. Ugyanígy van, aki inkább egész nap számokat ad össze, csak döntenie ne kelljen. Akár egyszerű dolgokban se.

A preferenciák leírására több elmélet született. Ezek, illetve az ezek alapján kidolgozott módszerek használhatóságának, hasznosságának megítélése nem teljesen egységes. Vannak, akik túlbecsülik a jelentőségét. Találkoztam már olyan „csalhatatlan”, néhány nap alatt megtanulható hr specialista módszerrel, ami nemcsak a szakmai munka, de a magánélet során is biztonsággal használható, biztos eszközöket ígér. Mások egyszerű hókusz-pókusznak tartják az egészet. Én most nem kívánnék efelett pálcát törni. Nem hiszek a preferenciák felmérésének mindenhatóságában, de azt saját tapasztalataim alapján is nyugodtan kijelenthetem, hogy az emberek nem egyformák. Ezzel gondolom nem mondtam újat. Viszont érdemes tudatosítani magunkban, hogy egy csapat értékét növeli, ha különböző adottságú, preferenciájú emberek alkotják. Vannak ügyes újítók, akik remek ötleteikkel új eljárásokat dolgoznak ki, értéket teremtenek, viszont képtelenek rá, hogy kitartóan, hibátlanul végezzék a monoton feladatokat. Tőlük ne várjuk azt, hogy időre, pontosan kitöltsék a papírmunkákat és mindent tökéletesen leadminisztráljanak maguk után. Csak a frusztrációt keltjük a szervezetben, ha olyan feladatok pontos elvégzését várjuk valakitől, ami nagyon ellentétes a preferenciáival. Ugyanakkor vannak, akik hibátlanul képesek ugyanazt a műveletet akár ezerszer is elvégezni, de elakadnak az első váratlan problémánál. Jó, ha a csapatban van mindkét típusból. Persze optimális arányban.

A jó csapatban

Ha jó csapatban dolgozunk, akkor azt könnyű felismerni. Hogyan? Hát úgy, hogy semmi nem hiányzik. Minden megvan a feladat teljesítéséhez. Úgy gondolom, hogy ezzel az egy mondattal le is írtuk a lényeget. A csapatot úgy kell összeállítani, hogy munka közben ne legyen hiányérzetünk. Ez csak úgy sikerülhet, ha a csapat felépítésénél az adottságok mellett figyelembe vesszük a preferenciákat is. Ha így teszünk, akkor nem csak hatékonyan fog működni csapatunk, de mindenki jól is fogja magát érezni benne. .